Categorii
42 de lucruri Business

7 lucruri de stiut ca sa avansezi in cariera

Revista Esquire obisnuieste sa publice regulat o rubrica intitulata „What I’ve Learned”. Oameni cu o anumita experienta vorbesc despre ce-au invatat ei de la viata, despre nivelul de intelepciune pe care l-au dobandit de-a lungul timpului. Asta mi-a dat ideea sa scriu un articol intitulat „42 de lucruri pe care le-am invatat in 42 de ani”. Dar, pentru ca ar iesi un text mult prea lung pentru internet (parerea mea!), am decis sa-l sparg in bucati carora sa le dau o anumita tematica. Iata, asadar, primul set de piese din mini-puzzle-ul vietii mele. Am inceput, previzibil, cu partea despre cariera.

 

  1. N-ai nicio idee clara despre ceea ce faci

Trebuie sa accepti. Oricat ai fi de pregatit intr-un domeniu, oricat ai studia piata, trendurile, clientii, nu vei putea cunoaste decat o mica parte din ceea ce se petrece cu adevarat. Asa ca fii mereu deschis la nou si invata permanent!

 

  1. Nu esti platit doar pentru ca esti un profesionist

Da, ai o functie, un job-description, o lista de obiective. Este partea formala a situatiei, cea pe care o stie toata lumea. Dar asta reprezinta doar varful icebergului. Realitatea este ca motivele pentru care primesti bani este pentru ca raspunzi unor nevoi mut mai subtile. Poate pentru ca iti lauzi cu nonsalanta seful cu ego supradimesionat, poate pentru relatiile tale personale, sau poate pentru ca esti o persoana extrem de simpatica. Oricare ar fi motivul nedeclarat, el este de cele mai multe ori mai important decat cel oficial.

 

  1. Nu functia face omul, ci invers

Ti s-a parut ca o anumita pozitie ierarhica iti poate aduce anumite beneficii sociale. Ai vazut diversi oameni cu job-uri cool, admirati si pupati in dos de toata lumea si ti-ai dorit sa fii in locul lor. Ei bine, stirea este ca functia este ca un instrument muzical: trebuie sa stii sa canti la el. Un Stradivarius in mainile unui afon va scoate doar sunete ingrozitoare pe care nimeni nu-si doreste sa le auda.

 

  1. Nimanui nu-i pasa de tine

Sigur, iti petreci la job o parte din viata mai mare decat cea pe care ti-o petreci cu familia sau prietenii. Dar nu cadea in capcana de a-ti muta toata viata la serviciu. Fiecaruia ii pasa doar de el insusi. Relatiile profesionale dureaza doar atat cat exista interese profesionale. Cat de apropiat mai esti cu colegul care a decis acum cativa ani sa se mute in alta industrie?

 

  1. Nu vei fi niciodata apreciat la valoarea ta

Astepti o promovare. Astepti cuvinte de lauda pentru solutiile ingenioase pe care le-ai gasit. Astepti un bonus pentru efortul suplimentar pe care l-ai facut intr-un proiect. Astepti degeaba! Oamenii din jur sunt prea ocupati cu propriile lor probleme ca sa mai aiba grija si de tine. Crezi ca meriti ceva in plus? Comunica acest lucru tuturor! Daca ai dreptate, este modul cel mai sigur sa primesti.

 

  1. Nu e „fun” sa muncesti

Esti la serviciu. Ai lucruri de facut, indiferent daca esti sau nu in dispozitia necesara pentru ele. Asta este normalitate. Da, uneori iti face placere, iar asta este un semn ca esti norocos. Dar 99% dintre oameni trebuie sa stranga din dinti si sa faca lucruri care nu le convin. Daca erai acolo pentru distractie, ar fi trebuit sa platesti tu ca sa-ti mentii locul in schema.

 

  1. Nu te vei imbogati dintr-un serviciu

Sigur, exista o multime de oameni care PAR ca o duc excelent in ciuda faptului ca sunt doar niste angajati. Au masini cu sofer, tehnologie de ultima generatie, mananca si beau in localuri scumpe. E parte din pachetul lor motivational. Dar lucrurile alea nu sunt ale lor. Ele dispar odata cu jobul. Daca iti doresti cu adevarat sa fii bogat, singura solutie este antreprenoriatul. Sau furtul, dar, intr-o mare masura, principiile sunt cam aceleasi.

 

Sper ca lucrurile de mai sus nu v-au demoralizat. Calea spre succes presupune sa va asezati la coada cea scurta, pentru adevaruri dureroase, nu la cea lunga pentru minciuni frumoase.

 

Va urma!

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.