Categorii
Life

Cifrele lui Donald Trump

O privire obiectivă către indicatorii economici ai Statelor Unite sub Donald Trump

Al 46-le președinte al SUA va fi Joe Biden! Donald Trump a fost învins. Totuși, mandatul său pare a fi fost doar începutul unei noi epoci în politica mondială. Dar, cât de bun a fost Trump pentru Statele Unite?

Scriptul emisiunii, mai jos:

Bine v-am găsit la „d3sc1fr4t”, producția independentă care transformă cifrele economiei în povești. Sunt Claudiu Șerban și încerc să înțeleg câte ceva din alegerile Statelor Unite ale Americii.

„Trump e un golan bătăuş care luptă până în pâzele albe”, l-a caracterizat pe actualul președinte american George Haber, un mare simpatizant al acestuia și cel mai bogat român din SUA, într-un interviu acordat ziarului Adevărul. Caracterizarea este una foarte inspirată și exprimă foarte bine situația actuală de peste ocean. Practic, exact comportamentul care îl face pe Trump atât de apreciat și chiar iubit de unii, îl face în egală măsură detestat sau de-a dreptul urât de alții. Parcă niciodată nu a fost mai adâncă prăpastia dintre America republicanilor și cea a democraților ca în prezent.

Totuși, să încercăm să analizăm prestația „marelui blond” în funcție de cifrele reci ale mandatului său, nu după uraganul de trăiri dintre cele mai extreme pe care reușește el să le provoace.

În primul rând, cea mai importantă cifră este 270! Adică numărul de electori de care avea nevoie Trump ca să câștige un nou mandat de președinte. Ei bine, cifra asta NU a reușit să o atingă.

Creșterea economică a SUA în timpul mandatului lui Trump a fost destul de modestă. Dacă în primii ani de mandat părea că economia se revigorează ca urmare a măsurilor promovate de la Casa Albă, anul 2019 a marcat o creștere de numai 2,33%, în scădere cu 0,85% față de anul anterior, conform macrotrends.net. Anul curent nu poate intra în nicio analiză din cauza efectului Covid-19. Estimările analiștilor indică pentru 2020 o contractare a economiei americane de -3,5%.

Bursa de pe Wall Street pare să se bucure de perspectiva schimbării locatarului de la Casa Albă. Judecând după indicele S&P 500 al celor mai mari companii listate, investitorii se temeau de o realegere a lui Trump din cauza războaielor economice cu China și UE pe care acesta le-a promovat. Piața se dovedește a fi mulțumită cu șovăielnicul și neconflictualul Joe Biden. După ce s-a conturat destul de clar direcția pe care avea să o ia numărătoarea voturilor, indicele S&P a crescut cu aproximativ 7% în două – trei zile.

Rata șomajului din SUA a scăzut continuu în timpul lui Trump. Aceasta se afla la nivelul de 4,9% în Octombrie 2016, înainte de debutul mandatului său și a scăzut până la nivelul de 3,5% în Februarie 2020, înainte de dezastrul cauzat de pandemia de Covid-19. Pe de altă parte, trebuie spus că șomajul s-a aflat în permanentă scădere după 2009, când a început recuperarea după marea criză financiară globală, conform bls.gov, site-ul statisticilor americane legate de muncă.

Pe plan internațional, The Donald a reușit să se afirme prin simpatia fățișă pe care a afișat-o de-a lungul timpului față de diverși dictatori, respingerea tuturor argumentelor științifice legate de încălzirea globală și simplificarea până la gradul de înțelegere al unui copil de grădiniță a oricărei situații. Lumea lui Trump se împarte doar între buni și răi, săraci și bogați, prieteni sau dușmani, iar propria sa persoană este unica unitate de măsură în funcție de care se poate face departajarea.

În contrast cu corectitudinea politică – ajunsă la niveluri ale absurdului pe care mulți nu le credeam posibile – simplitatea de gândire promovată de Trump s-a dovedit aproape revigorantă și dătătoare de speranțe pentru mulți. Lumea „marelui blond” este una simplă, ușor de înțeles și confortabilă pentru toți cei care se întâmplă să se afle de aceeași parte a baricadei cu el. Pentru toți ceilalți, însă, Dumnezeu cu mila!

(Am făcut această referire religioasă tocmai pentru a sublinia că această producție nu-și propune în niciun fel corectitudinea politică, ci doar analiza rațională de câte ori aceasta este posibilă!)

Cum a fost Donald Trump pentru noi, românii? Per ansamblu, nu cred că avem nimic de reproșat. Faptul că ne găsim în postura unui prieten special al administrației americane ne-a fost de folos. Planurile referitoare la posibile investiții americane în infrastructură sunt dovada că nu am fost printre cei defavorizați. Se cuvine să amintim și faptul că avem acum un ambasador al SUA bun cunoscător al realităților românești și foarte implicat în relațiile cu oficialii români. Asta după un timp cam lung în care scaunul oficial respectiv nu a fost ocupat decât ad interim.

Ce urmează? Pentru România, probabil, continuarea pe drumul pe care am pornit deja. Situația noastră geo-politică pare să nu depindă – cel puțin pentru moment – de locatarul de la Casa Albă.

Pe de altă parte, stilul autocratic promovat de Donald Trump și apreciat de cei peste 70 de milioane de americanii care tocmai și-au exprimat votul în favoarea sa produce o undă de șoc sesizabilă pe tot mapamondul. Iar vinovată pentru această situație este exact corectitudinea politică despre care am vorbit mai devreme. Încercarea de a împăca pe toată lumea se dovedește încă o dată păguboasă. Poate că ar fi bine să rămânem fiecare loiali valorilor pe care s-a construit propria noastră lume și să acceptăm diversitatea fără să ne propunem să o îmbrățișăm.

Aici se încheie ediția emisiunii „d3sc1fr4t”, dedicată alegerilor americane. Sper să reținem cu această ocazie faptul că dezbinarea nu poate niciodată să fie o soluție. Nici măcar atunci când este vorba despre cei care poartă sau nu poartă corect mască!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.