Ati observat ca foarte multi oameni care au succes se ingrasa? De la politicienii ajunsi la putere pana la top manageri sau antreprenori care au reusit, kilogramele in plus sunt la fel de des intalnite precum autoturismele de lux sau hainele de firma. Fireste, la un moment dat toti constientizeaza problema si asa apar abonamentele la sali de fitness, vacantele la centre de detox si dietele drastice. Dar curelele de la pantaloni continua sa fie din ce in ce mai lungi, in pas cu manecile sacourilor cumparate cu cateva numere in plus ca sa poata fi inchise la nasturi peste burta. (Uitati-va la costumele lui Victor Ponta ca sa intelegeti exact ce vreau sa zic!)
Am trecut si eu prin etapa succesului obtinut cu pretul unei burti dodoloate revarsate inestetic peste betelia pantalonilor. Cifrele dezastrului aratau 20 de kilograme mai mult pe cantar si avansul masurii la pantaloni de la 46 la 54. Moment in care m-am chinuit sa inteleg ce naiba s-a intamplat. Ancheta interna a dezvaluit in cele din urma care erau vinovatii principali.
- Coca Cola devenise bautura mea favorita.
- Mergeam oriunde cu masina.
- Dimineata micul dejun era format dintr-o cafea cu zahar si patru tigari.
- Cina era masa principala a zilei si era formata din doua feluri plus desert.
- Nu mai facusem sport regulat de prin timpul liceului.
- Petreceam ore intregi din zi asezat pe scaun.
- Dormeam maximum 5 – 6 ore pe noapte.
- Eram permanent in intarziere undeva.
- Cele mai dese plimbari le faceam printre rafturile de la supermarket
- Aveam tot timpul ceva dulce la indemana.
V-ati facut o idee despre stilul meu de viata de atunci. Asa ca m-am pus pe citit despre diete minune si sfaturi pentru slabit. Atunci am descoperit ca internetul este plin de tot felul de idei care de multe ori se bat cap in cap si ca o multime de oameni fac eforturi supraomenesti ca sa slabeasca, dar fara rezultat. Dupa ani si ani de suferinta (trecand prin vegetarianism, ore bune de cardio si renuntari de tot felul), am reusit sa pun la punct o solutie relativ simpla, care da rezultate. Iata cele zece principii de baza, insotite de cateva link-uri relevante:
- Consum mancare adevarata si nu ma infometez niciodata.
Evit pe cat posibil alimentele foarte mult procesate. Mezeluri dubioase, branza topita, burgeri in care ar putea fi orice, toate pot sa ramana pe rafturi din partea mea. Daca mi-e foame, mananc. Nu ma abtin absolut niciodata. Este esential pentru organism sa simta ca are la dispozitie resurse de hrana si ca nu este nevoie sa depuna grasime pentru zile negre. Ati auzit cu siguranta despre efectul yo-yo!
- Evit zaharul cat de mult pot.
Adio foitaje, zahar in cafea, bauturi carbogazoase, prajiturele preambalate, ciocolati cu lapte si diverse alte „bunatati”. Imi ofer o singura „cheet day” pe saptamana si nici atunci nu exagerez.
- Mananc cat mai divers, dar evit carbohidratii cu indice glicemic mare
Am studiat o multime de diete si de formule mai mult sau mai putin stiintifice. Un exemplu de „adevaruri” reevaluate gasiti aici. Singura concluzie la care am ajuns este ca o dieta variata si echilibrata e cea mai buna. Iar pastele, pizza si painea (le iubesc pe toate!) le pastrez pentru masa de inainte si de dupa antrenament.
- Nu sar niciodata peste micul dejun
A renunta la micul dejun inseamna un metabolism mai redus si garantia unei senzatii de foame care te va insoti toata ziua. Chiar daca trebuie neaparat sa plec foarte repede de acasa, incerc sa mananc macar o banana in prima jumatate de ora dupa ce m-am trezit.
- Merg pe jos cat de des pot.
Folosesc masina foarte rar si numai daca nu am la indemana un treseu care sa combine metroul plus o scurta plimbare. Evit scarile rulante si prefer sa urc si sa cobor pe jos.
- Fac sport de minimum doua-trei ori pe saptamana.
Am renuntat la antrenamente lungi si monotone. Ma concentrez pe cele de maximum o ora, in timpul carora sa existe HIIT (high-intensity interval training). Variez miscarile la fiecare antrenament, nu fac niciodata exact acelasi lucru.
- Dorm opt ore pe noapte de cel putin sase ori pe saptamana.
Imi pace sa petrec, dar ma straduiesc sa fac asta fara sa afectez programul de odihna. Lipsa somnului are directa legatura cu cresterea in greutate, s-a demonstrat!
- Beau multa apa si multe ceaiuri.
Deja stiti ca apa este vitala pentru functionarea organismului. Consumul mare de apa este extrem de important daca vrei sa scazi in greutate, mai ales daca faci sport si cu atat mai mult daca obisnuiesti sa consumi cafea sau alcool. Aici gasiti explicatii!
- Lupt impotriva stresului cu toate armele din dotare.
Stresul duce la secretia unui hormon, cortizolul, care – printre multe alte rele – duce la cresterea depunerilor de grasime intraabdominala. Asa ca evit sa merg cu masina in orele de varf, iar daca sunt nevoit sa o fac, ascult muzica clasica fiindca are un efect linistitor. Imi iau marje de siguranta atunci cand imi fixez intalnirile; prefer sa ajung mai devreme decat sa fiu mereu pe graba si sa ma enervez ca intarzii. Spun NU mult mai des decat inainte, prefer confruntarea riscului de a ma frustra permanent din cauza unor lucruri pe care nu mi le doresc. Imi ofer mici „rasfaturi” precum un masaj de relaxare sau o dimineata lunga in care nu fac altceva decat sa lenevesc.
- Evit pe cat posibil statul pe scaun.
Refuz sa ma asez undeva daca nu este neaparat necesar. Prefer sa stau in picioare, chiar daca in metrou sunt scaune libere. La birou aveam un pupitru care-mi permitea sa lucrez la computer tot stand in picioare. In general, ma ridic de unde sunt asezat cat pot de des, chiar daca ma aflu la un restaurant, acasa sau intr-un meeting. Pretextul unor vizite la toaleta este perfect daca te afli intr-o intalnire care se prelungeste.
Cam asta este reteta mea de slabit. Iar cele aproape 20 de kilograme in minus (intre timp am mai crescut in greutate datorita masei musculare) si patru numere mai jos la pantaloni sunt dovada ca functioneaza.
Sper sa va foloseasca si voua!