Categorii
Life

A Beautiful Mind

Am aflat azi – de pe facebook, cum altfel?!? – ca a fost demonstrata teoria intervalelor intre doua numere prime consecutive. Pe scurt este vorba despre faptul ca aceste intervale sunt finite, in ciuda faptului ca la inceputul seriei, distanta dintre doua numere prime tinde sa se mareasca din ce in ce mai mult.

Pentru cei care au uitat, numerele prime sunt cele care nu se pot divide cu un alt numar mai mic decat ele insele si mai mare decat 1. Adica seria este formata din 2, 3, 5, 7, 11, 13, 17….

Noua demonstratie poate sa aiba efecte importante in teoria numerelor si sa conduca un pas inainte in teoria haosului. Adica, s-ar putea ca in tot ceea ce reprezinta pentru noi astazi „in mod aleator’, „la intamplare”, sa existe de fapt o regula, o structura bine definita. Ceea ce mi se pare fascinant si inspaimantator in acelasi timp.

Presupunand ca ar exista asa o lege si ca cineva ar cunoste-o, acel cineva ar putea ajunge sa prevada numerele de la loto sau de la ruleta. Iar de aici pana la a cunoaste viitorul nu mai este decat un pas.

Dar sa ne intoarcem la viata nostra cea de toate zilele si sa apreciem macar farmecul unei minti minunate ca a lui Yitang „Tom” Zang de la Universitatea din New Hampshire (http://en.wikipedia.org/wiki/Yitang_Zhang), care ne-a dovedit la 50+ ani ca varsta nu trebuie sa fie un obstacol in creativitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.