Categorii
Life

La braț cu Dunărea #prinMehedinti

Ce țara frumoasă, păcat că-i locuită! De câte ori nu ați auzit expresia asta? De câte ori nu ați aprobat-o râzând, dar clătinând din cap în semn că faceți haz de necaz? Da, România este o țară frumoasă. Și da, locuitorii ei ne fac deseori să regretăm că nu ne-am născut la Paris, Londra sau Zurich. Tocmai de aceea am rămas plăcut surprins să constat că există un om pentru care lucrurile stau un pic altfel.

CS si VBG la panou
Claudiu Șerban (autorul acestor rânduri) împreună cu artistul fotograf Victor Bogdan Gheorghiță

 

Victor Bogdan Gheorghiță este un fotograf care a colaborat până acum cu agenții de publicitate, cluburi de noapte și diverse alte companii. Într-un cuvânt, un om urban prin excelență, dar care s-a apucat să „traga un semnal de alarmă cu privire la zonele cu un potențial considerabil care, confruntate cu lipsa de viziune a autorităților, cad în amorțeală și uitare”. Asa a luat naștere proiectul #prinMehedinti, o serie de fotografii care sa atraga atenția asupra frumuseții sălbatice a locurilor din sud-vestul României, acolo unde Dunărea curge pe o distanță de 192 de km de-a lungul graniței sudice a județului. Am participat la vernisajul expoziției sale și l-am auzit vorbind. Nu atât despre poze, cât despre cei care i-au fost ghizi în demersul său fotografic. Am descoperit astfel trei povești de oameni frumoși împletite în destinele unui ținut aproape uitat de lumea „de la Centru”.

Alin Dejan Subțire cunoaște pe de rost și vârtejurile Dunării învolburate, care privite de pe munte creează iluzia apei clocotinde, de unde și denumirea Cazanele Dunării.

Alin Dejan Subtie

 

Liviu Plăvițu are cei mai premiați porumbei din România: 3 titluri de campion național în 2014, 1 titlu în 2013 și titlul Porumbelul Anului în 2014.

Liviu Plavitu 2

 

Roxana și Marian Balaci au inaugurat cea mai mare pensiune turistică din Izverna. Au 14 camere cu 30 de locuri unde pot acomoda turiști, dornici să cunoască acest loc, ferit de tentaculele orașului. Oaspeții se pot plimba cu ATV-ul, cu calul, pot juca fotbal și se pot bucura de tradițiile locului.

Marian si Roxana Balaci

 

Ce a reușit Victor Bogdan Gheorghiță a fost sa ilustreze (aici gasiti pozele prezentate la vernisaj) o carte cu povești dintr-un loc de vis pe care merită să ni-l aducem aminte, macar din când în când, intr-o zi de vară când o plimbare cu barca până la Cazanele Dunării ar putea fi o idee cu mult mai bună decât orice bere rece sorbită în tihnă la o terasă din Herăstrău. Credeți-mă pe cuvânt, am făcut asta cândva, înainte de proaspetele revelații provocate de tânărul nostru fotograf.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.