Categorii
Business Life

Proprietar sau chirias? Aceasta-i dilema

Este un moment bun sa cumperi un treren sau un apartament! Cel putin asa declara specialistii in piata imobiliara, iar jurnalistii sunt bucurosi sa impartaseasca o asemenea veste buna cu cititorii lor. Cred ca nu exista dorinta materiala mai mare pentru un om decat aceea de a fi proprietar. Un barbat este regele in casa lui, iar o femeie, regina. Basmele si Disney s-au ocupat ca fiecare dintre noi sa visam ca avem ceva vinisoare de sange albastru chiar si numai pentru o raza de 40, 80, hai 120 de metri patrati cat poate sa masoare o locuinta de om normal. Si totusi, cum este mai bine? Sa locuiesti cu chirie, sau sa platesti rate pentru un credit imobiliar pe termen lung?

In primul rand, sa clarificam de la bun inceput un aspect: banii parcati la banca sunt doar o metoda de a pierde constant si sigur din puterea de cumparare. Tot sistemul modern este construit in asa fel incat sa existe inflatie care sa diminueze implacabil din valoarea depozitelor financiare. Banii sunt sangele din organismul social, iar acesta trebuie sa circule non-stop. In concluzie, orice rezerva care depaseste un anumit prag de siguranta (BNR i-ar spune rezerva minima obligatorie), trebuie investita. In ce? E bine ca fiecare sa judece pentru sine, in functie de talentul nativ, priceperea, posibilitatile personale. Singurul criteriu care poate fi recomandat este ca investitia sa fie ceva util, greu de replicat, a carei cantitate este limitata in mod natural. Iar pamantul se poate dovedi foarte usor acest gen de investitie. Sau – de ce nu? – o casa sau un apartament. In timp, cam acelasi gen de fenomene (prosperitate sau scadere economica, razboi sau pace etc.) care pot duce la prabusirea puterii de cumparare a banilor provoaca devalorizarea bunurilor imobiliare si invers – daca banii se conserva prin dobanzi real pozitive, cresterea valorii imobiliarelor o va depasi cu mult pe cea a depozitelor. Pe scurt, daca aveti bani deoparte, cred ca e un moment bun sa-i plasati in imobiliare.

Socoteala se schimba radical atunci cand vine vorba despre a achizitiona ceva pe credit. In primul rand, un credit este purtator de dobanda. De-a lungul timpului, bancile vor gasi un mod de a-si recupera si inmulti banii. Intr-un fel sau altul, o data ce ai luat un imprumut, cineva de pe lumea asta se va ocupa sa te faca sa platesti. De cele mai multe ori, chiar mai mult decat te-ai asteptat la momentul initial. In al doilea rand, stilul de viata si inevitabilele „ups and downs” care apar pe parcursul vietii unui om pot sa faca din minunea de astazi, cosmarul de maine. Asa ca o locuita cu chirie ofera situatia ideala. Poti sa pleci repede si ieftin daca nu mai ai chef de vecinii care te inunda sau asculta manele cu volumul la maximum; poti sa te muti mai aproape de serviciu ca sa nu-ti mai pierzi timpul in trafic sau mai aproape de un parca ca sa alergi in aer curat dimineata. Poti sa te lafai in mult spatiu daca ai bani sau sa te restrangi la strictul necesar daca-ti merge rau. Intr-un cuvand, iti ofera flexibilitate. Asa ca, pentru oricine nu dispune de sume consistente care stau nefolosite, locuitul cu chirie este solutia ideala.

Ce sa faci in situatia in care ai ceva bani, dar suma disponibila nu este atat de mare incat sa ofere sansa cumpararii unei locuinte pe masura dorintelor? O combinatie dintre cele doua variante de mai sus ar putea fi solutia ideala. Sa cumperi o garsoniara pe care o inchiriezi in timp ce tu locuiesti in doua – trei camere cu chirie nu este deloc rau daca-ti merge treaba. Si nici inversul nu e de negijat atunci cand binele se lasa asteptat.

Ganditi-va, asadar, la un apartament sau o casa ca la o investitie si nu veti regreta. Imaginati-va propriul „minicastel” in proprietate si aveti toate sansele sa va para rau mai tarziu. Pana la urma, „it’s good to be the king” numai atunci cand exista belsug. In vremuri grele, multora li s-a intamplat sa nu mai aiba pe ce sa-si poarte coroana.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.