Știați ca unicornii există? Da, au fost niște animale reale. S-a dovedit că ultimul reprezentant al speciei a murit acum vreo 29 de mii de ani in Siberia. A fost recent descoperit craniul sau, cu celebrul corn in frunte. (E drept, se pare ca erau cam urâți și se asemănau mai degrabă cu rinocerii din ziua de astăzi, dar nu despre asta e povestea noastră.) Spre deosebire de animalul cu acest nume, o altă specie de unicorni trăiește chiar și în zilele noastre în lumea business. „Unicorn” este numită o companie care a ajuns la o valoare bursieră de peste 1 miliard de dolari. În luna ianuarie 2016, lumea număra 229 de exemplare din această specie (conform venturebeat.com). Iar un unicorn și-a făcut de lucru chiar în România.
Povestea noastră începe în urmă cu 10 ani, când Theo Nissim și Florin Pârlea au pus bazele pentru Gemini Solutions, un grup de companii care oferă servicii de consultanță în domeniul software, având sediul central în SUA și birouri de R&D în România, la București, Cluj-Napoca, Sibiu și Iași. Compania fondată în anul 2005 are în prezent peste 100 de angajați. Departamentul de R&D își desfășoară activitatea integral în România, în timp ce în Silicon Valley există o echipă care se ocupă de vânzări și marketing. Viziunea fondatorilor a fost bazată pe faptul că cel mai important avantaj competitiv îl reprezintă oamenii și gradul lor de specializare. „Am investit încă de la început în această idee, iar în timp rezultatele au devenit palpabile. Astăzi, clienți top of the world aleg echipele Gemini Solutions ca parteneri de încredere pentru consultanță tehnologică”, spune Theo Nissim, CEO, Gemini Solutions Group.
Am putea alege să nu-i dăm credit lui Theo Nissim și să considerăm declarațiile sale drept un discurs firesc și pro domo al fondatorului. Dar, probabil, ar fi o concluzie pripită de vreme ce o altă voce avizată susține următoarele: „Inginerii români de software sunt foarte talentați, iar […] Gemini Solutions reprezintă un partener egal atunci când trebuie să luam decizii legate de componente tehnologice”. Omul care vorbește atât de frumos despre români în general și despre inginerii acestei țări în special se numește Diarmuid Gill și este Vice President Platforms R&D al companiei Criteo.
Și iată cum în povestea noastră a început destul de clar să prindă contur frumosul corn din fruntea inorogului. Criteo (simbol CRTO pentru NASDAQ) este una dintre cele mai noi companii care a depășit cotația de un miliard de dolari. Se ocupă cu oferirea de soluții personalizate de performance marketing și oferă clienților săi un mod transparent de urmărire și optimizare a campaniilor desfășurate. La finalul anului trecut, Criteo număra peste 1.800 de angajați, 27 de birouri în America, EMEA și Asia-Pacific, un portofoliu de 10.000 advertiseri la nivel mondial și relații directe cu 14.000 de publisheri. Iar acestă companie se bazează în ceea ce privește tehnologia pe o echipă de ingineri români, condusă de manageri români.
Parteneriatul dintre Criteo si Gemini Solutions este ceva prețios și rar în sine. Ne obișnuisem să considerăm doar un vis frumos o companie românească care să dea lovitura în Silicon Valley și să le sufle de sub nas americanilor unul dintre cele mai promițătoare business-uri ale viitorului. Dar iată că unicornii chiar există.