A sosit si momentul pentru episodul 4 din seria de chestii pe care le-am invatat la scoala vietii. In care se vorbeste despre prietenie. Lumea in care traim astazi a transformat cuplul intr-un concept care pare depasit, iar independenta a devenit in mod egal dezirabila pentru barbati si femei. In consecinta, prietenia este vitala pentru un minimum de echilibru emotional. Viata adevarata are defectul de a nu semana cu ceea ce vedem in comediile romantice. Iar prietenia nu este tocmai cea din reclamele la bere.
- Prietenia este prea des supraevaluata
E bine sa ai prieteni. Cu cat mai multi, cu atat mai bine! Toata lumea stie asta. Doar ca adevaratii prieteni sunt putini. De cele mai multe ori ii poti numara pe degetele de la o singura mana. Restul celor alaturi de care ne petrecem timpul sunt doar relatii de conjunctura.
- Prima impresie despre oameni este de obicei gresita
Atitudinea prietenoasa nu inseamna prietenie. Dupa cum spunea un senior pe care l-am cunoscut, „unii oameni sunt prea prietenosi pentru a fi sinceri iar altii, prea sinceri pentru a fi prietenosi”. Nu va grabiti sa evaluati oamenii dupa prima impresie. Acesta este de cele mai multe ori gresita.
- Prietenii sunt sinceri unii cu altii
Sinceritatea este cruciala intr-o prietenie. Ea trebuie incurajata, nu sabotata. Un senzor extern si obiectiv al greselilor pe care le facem este binevenit. Iar un prieten care spune adevarul este cel mai bun indicator la care putem spera. Prietenii nu sunt cei care spun minciuni frumoase ci aceia care ne arata cu delicatete adevaruri dureroase.
- Prietenia dintre un barbat si o femeie este adesea inselatoare
In majoritatea cazurilor, atunci cand intre un barbat si o femeie exista o relatie de prietenie, unul dintre ei isi doreste in secret mai mult decat atat. Nu spun ca asta se intampla intotdeauna, dar exista mari sanse sa fie asa. Am vazut situatia de prea multe ori ca sa o pot neglija.
- Prietenia este un schimb reciproc
Subliniez cuvantul RECIPROC. Trebuie sa primesti si sa oferi. Atunci cand relatia este unidirectionala, atunci cand cineva doar ofera iar altcineva doar primeste, nu este vorba despre o prietenie. Doar despre dependenta de o anumita natura. Iar orice dependenta este o situatie bolnavicioasa si de nedorit.
- Prietenii vechi sunt cei mai buni
Cu cat o relatie este mai lunga, cu atat exista premisele ca ea sa dainuiasca si in viitor. In ciuda diferentelor culturale sau sociale care intervin de-a lungul timpului, daca oamenii ti-au fost alaturi la bine si la greu, probabil vor ramane langa tine si in viitor. Asa ca merita sa faci eforturi pentru depasirea prapastiilor de orice natura – chiar si cele geografice – ca sa hranesti animalul acesta dificil care este o prietenie veche.
- Prietenii sunt familia pe care ne-o alegem
Am fost cu totii uneori dezamagiti de familia noastra. Dar am invatat ca asta nu e ceva ce putem schimba si ca, in ciuda neplacerilor, familia ne sustine intotdeauna. Atunci cand ne alegem prietenii, avem privilegiul sa ne oprim la oameni care ne plac. Dar, asemeni membrilor unei familii, oamenii sunt diferiti si nu se ridica intotdeauna la inaltimea asteptarilor noastre. Nu-i nimic! Pretuieste-ti prietenii pentru ceea ce te-a atras la ei de la bun inceput si vei avea sansa ca si ei sa-ti intoarca serviciul. Pana la urma, adevarul gol-golut este ca si tu esti departe de a fi perfect.
Acest articol face parte din seria „42 de lucruri pe care le-am invatat in 42 de ani”. Pana acum au mai aparut:
– 7 lucruri de stiut ca sa avansezi in cariera
3 răspunsuri la “7 lucruri de stiut despre prietenie”
vorbesti la punctul 3 despre Adevar. Parerea mea este ca fiecare are adevarul lui si ma degraba putem sa ne spunem unii altora parerile sau perceptiile. Cine decide care e adevarul ? Cine detine adevarul ? Despre prietenie am avut mukte discutii cu J, prietenul nostru comun. Eu sustineam ca si tine ca prietenii trebuie sa-ti spuna ” adevarul” (acum as reformula in au datoria sa-ti spuna ce vad) iar el sustinea ca prietenii tb sa te iubeasca asa cum esti.
Diana, adevarul este relativ. Deci ai perfecta dreptate. Pe de alta parte, fiecare avem dreptul sa ne raportam la adevarul nostru personal. In functie de aceste adevaruri personale ne alegem prietenii, pe care alegem sa-i sustinem si sa-i placem exact asa cum sunt. E bine asa? 🙂
Claudiu e bine, asa cum zici tu, doar sintem pe blogul tau, un loc frumos si pasnic. Am sa mai vin in vizita 🙂