Toti antreprenorii pe care-i cunosc isi doresc mai intai un logo. Este unul dintre primii pasi pe care cineva ii face in concret, dupa ce o idee de afaceri incolteste in minte. De mute ori, logo-ul precede planul propriu-zis. Si e firesc sa fie asa, pentru ca orice idee fara nume este ca un nou-nascut care nu a fost declarat la Starea Civila – exista doar pentru parintii lui si cei foarte apropiati.
Ideal este ca numele si identitatea grafica sa contina informatii despre activitatea pe care o recomanda. Un prim exemplu care imi vine in minte este „Facebook”. Numele vorbeste direct despre ceea ce isi dorea antreprenorul sa ofere potentialilor sai clienti: o carte digitala care sa contina poze si date de identificare pentru oamenii potential interesanti pentru fiecare. Pot sa adaug aici „British Airways” sau „Evenimentul zilei”, pe care nici macar nu ma obosesc sa le mai explic.
Exista mai apoi ideea executiei grafice care sa inoculeze la nivelul subconstientului o atitudine pozitiva din partea privitorului. Toate logo-urile care reprezinta animale se bazeaza pe aceasta speranta. Sau linia curba ca un zambet din componenta logo-ului de la „Amazon” (adoptata ingenios si de stecherul din „Flanco”), care face legatura intre a si z sugerand discret ca acolo poti gasi tot ce-ti doresti. Totul de la A la Z!
Logo-ul blogului pe care-l cititi acum are si el o poveste in spate. Dorinta mea a fost sa vorbesc despre lume din perspectiva banilor. De la cum sa-i faci pana la cum sa-i cheltuiesti cu maximum de satisfactie. Asa ca am cautat ceva care sa vorbeasca despre cifre. Am ales „D3SC1FR4T” fiindca are o dubla valenta. Sugereaza ca pornesc de la mesajul numerelor – adesea greu de inteles de catre nespecialisti – dar ca voi incerca sa explic ce se ascunde in spatele acestora. Frumusetea acestui logo insa nu se opreste aici. Privitorul cu interes pentru matematica va recunoaste fara indoiala ca acele cifre care au inlocuit unele litere formeaza numarul „Pi”. Numarul infinit fara de care nu poate fi calculata aria sau lungimea unui cerc. Cei curiosi pot sa caute pe google „cuadratura cercului”, una dintre cele mai interesante probleme de geometrie cu care s-au jucat de-a lungul timpului matematicienii. Vor intelege astfel de ce, in mintea mea, cercul este asociat tuturor lucrurilor misterioase, imposibil de inteles pe de-a-ntregul in timp ce patratul care incadreaza logo-ul acestui blog vorbeste despre lucruri pamantene, exacte, usor de inteles. Si iata cum transpare din nou ideea de baza a demersului meu: sa expun aproximarea mea cea mai exacta cu putinta despre lucrurile care ne inconjoara. Fiindca nu putem sti niciodata care este valoarea exacta a unui business sau cat e ticalosie si cat prostie in mintea unui politician. Si, totusi, business-uri se vand si se cumpara iar politicienii iau decizii care ne schimba viata in fiecare zi.