Ce-și face omul cu mâna lui… se cheamă DIY. Adică „Do It Yourself”. Am crescut cu respect față de acest concept pentru că tatăl meu era un împătimit al genului. N-aș putea spune acum dacă din convingere sau pur și simplu fiindcă nu avea încotro. Pe vremurile copilăriei mele era destul de greu să găsești lucruri de calitate în „comerțul socialist și de stat”. Așa că alternativa era să ți le construiești singur, așa cum îți dorești. Iar tatăl meu – om îndemânatic – avea cel puțin câte o soluție pentru fiecare problemă care se ivea.
Astăzi, când orice este disponibil pentru suma potrivită, conceptul DIY este la modă mai mult decât oricând. Nu din lipsă de alternative, ci pentru că lucrurile pe care le construiești cu mâna ta, pe lângă originalitate, au avantajul unicității. Poartă în ele o picătură de suflet, au o poveste, sunt niște jaloane ale timpului și existenței noastre grăbite. Iar lucrurile de care ai nevoie îți sunt mereu la îndemână. Numai Praktiker are deschise 28 de magazine cu peste 40.000 de opțiuni.
Fac referire la Praktiker fiindca mi-a prilejuit o reîntâlnire cu copilăria printr-o acțiune pusă la cale de către Mirela Ochiană, marketing manager la cunoscutul retailer. Un concurs organizat în parteneriat cu breslo.ro, comunitatea de handmade din România, s-a concretizat cu punerea în practică a proiectelor câștigătoare având la dispoziţie materiale în valoare de 300 RON, disponibile în magazinul Praktiker. Finaliștii au fost sprijiniți de către o echipă de susţinători, formată din jurnalişti, bloggeri şi alţi invitaţi la eveniment printre care m-am numărat și eu.
Așa se face că într-o dimineață cu soare am făcut cunoștința cu Luiza Popescu și Cosmina Maria Vîlcu, două fete implicate în manufactură. Amândouă au terminat arhitectura de interior și sunt pasionate de amenajari si designul de produs. Mai mult decât atât, ele sunt atrase de antreprenoriat, așa că au decis să meargă mai departe pe cont propriu prin „laboratorul” lor, Acrea Design.

„Ca orice inceput este ceva mai dificil, insa nu ne putem plange, iar viitorul suna bine”, spune Luiza, comunicatoarea duo-ului, cu privirea ei îndrăzneață ascunsă uneori sub breton. „Am observat că oglinzile noastre au avut un impact destul de puternic asupra oamenilor, dar cu toate acestea au o reținere în a-și procura un obiect unic, hand-made. Tendința este în continuare de a-și îndrepta atenția către magazinele care pun la dispoziție numai cateva oglinzi pe care le gasești în orice casă. Sperăm ca acest lucru să se schimbe, iar oamenii sa fie mai indrăzneți.” În ciuda faptului că, în mod tradițional, bărbații se ocupă de meșteșugit prin casă, fetele nu se simt deloc străine în lumea DIY. „Nu credem ca este o activitate specifica baieților, dar trebuie să recunoaștem că dacă este ceva mai brut de făcut, cum ar fi să tăiem o scândură din lemn masiv cu șoricelul, preferăm sa apelăm la ajutoare” mai spune Luiza, care s-a și ciondănit puțin cu fierăstrăul electric cu scopul de a tăia o scândură destinată unui leagăn de copii.

Una peste alta, mi-a plăcut sa caut prin rafturile pline cu tot felul de materiale împreună cu Luiza și Cosmina. Și apoi să văd cum se concretizează toate aceste piese de puzzle într-un obiect cu ajutorul uneltelor. După cum spune Mirela Ochiană, „frumuseţea proiectelor de DIY constă în creativitate prin ideea in sine, uşurinţa în realizare şi mai ales satisfacţia lucrului realizat cu propriile mâini”. Dacă are sau nu dreptate, rămâne să decideți voi, descoperind ce au realizat finaliștii concursului organizat de Praktiker în numai câteva ore.



