Categorii
Business

Vine criza?

Sunt din ce în ce mai des întrebat dacă eu cred că vine criza. Subiectul nu este nou, doar frecvența cu care apare în discuțiile mediului de afaceri se află în creștere. Așadar, ne așteaptă o nouă criză?

Răspunsul la această întrebare este: Da, fără îndoială! Crizele sunt mecanismul de corecție a derapajelor în piața liberă. Nicio creștere care nu este sustenabilă din punct de vedere economic nu poate rămâne nepedepsită. Iar sustenabilitatea vine, de obicei, din noi tehnologii, metode de lucru mai eficiente, diminuarea pierderilor tehnologice. În rest, orice creștere este de fapt o escrocherie din care unii vor câștiga și alții vor pierde.

În lumina celor spuse mai sus, firește că o nouă criză va veni mai degrabă mai curând decât mai târziu. În România, va fi criza provocată de parangheliile fiscale ale PSD. În lume, cel mai probabil, va veni din suprevaluarea companiilor din zona IT și a monedelor virtuale. În aceste sectoare bula este destul de clară pentru oricine. Numai dacă ne uitrăm la Tesla și realizăm cum se poate umfla ca o gogoașă o companie care vinde pe bursă iluzii frumos colorate. La pachet cu noi tehnologii, firește, dar care au strecurată, pe undeva, pe schema logică, câte o mică păcăleală.

Cât despre situația din România, am scris mai multe aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.