Categorii
Business

5 predictii pentru 2015

Cea mai buna formula de a cunoaste viitorul este aceea de a-l crea tu insuti. Sau macar de a-l influenta acolo unde te intereseaza. In lipsa unei puteri financiare uriase, aflate numai la dispozitia guvernelor si a marilor corporatii, oamenii obisnuti nu au insa aceasta oportunitate. Asa ca e bine sa cunosti trendurile, macar de frica de a nu vasli contra apei. In randurile urmatoare mi-am asumat si eu riscul de a formula unele scenarii probabile pentru anul care tocmai a inceput. Vom vedea la final daca am avut sau nu dreptate.

 

  1. PSD va pierde puterea

Alegerea lui Klaus Iohannis in functia de presedinte al Romaniei va avea consecinte importante pe scena politica. Este de asteptat ca noul PNL sa preia o pozitie centrala in cadrul unei noi formule de majoritate parlamentara. In timp ce Victor Ponta va deconta toate esecurile guvernarii sale si va fi pe un trend de popularitate descendent, liberalii vor face tot posibilul sa ajunga la putere inainte de alegerile locale care bat la usa. Este cunoscut faptul ca oricine detine puterea are anumite avantaje financiare si de structura in contextul alegerilor.

 

  1. Economia va creste cu peste 3%

Absorbtia fondurilor europene este la o cota record in sens negativ. In 2015 se va incheia perioada limita de finalizare a proiectelor precedente si vom afla exact cati bani au fost pierduti din cauza coruptiei si incompetentei politicienilor. Noua putere va simti ca banii europeni reprezinta o sansa importanta de a arata romanilor anumite realizari si va renunta la incapatanarea de a vamui absolut orice proiect cu sume considerabile. Astfel va aparea o anumita fluidizare a finantarii si va creste numarul proiectelor de succes. In plus, este de asteptat o anumita relaxare fiscala care va da o gura de oxigen operatiunilor serioase in detrimentul celor bazate pe coruptie, furt si evaziune.

 

  1. George Maior va prelua o functie importanta in Guvern

Parteneriatul strategic cu SUA va deveni o prioritate pentru puterea politica in contextul situatiei incordate de la frontiera de Est a tarii. Astfel, daca pana acum colaborarea cu americanii s-a produs mai ales in umbra specifica activitatii Serviciilor Secrete, ea va cunoaste forme mai transparente. Este de asteptat asumarea unei pozitii publice de catre actualul sef al SRI, eminenta cenusie din spatele multora din evenimentele care au fixat agenda publica a anului trecut – inclusiv o serie de trimiteri in judecata a celor considerati pana acum „intangibili”.

 

  1. Piata imobiliara va creste usor

Maturizarea investitorilor imobiliari se va simti anul acesta. Piata a inceput deja din 2014 sa dea semne de dezmortire, iar acest curent se va amplifica in 2015. Preturile nu vor creste spectaculos, dar vor exista mai multe tranzactii. Investitiile se vor concentra pe centrele oraselor si pe zonele care au acces la infrastructura. Zonele limitrofe sau suburbiile vor scadea in dezirabilitate din cauza problemelor pe care le genereaza traficul auto din ce in ce mai greoi. Transportul in comun si bicicleta vor castiga popularitate.

 

  1. Internetul va domina comunicarea

Apetitul tinerilor pentru comunicarea on-line este o certitudine pentru toti marii comunicatori, atat din zona comerciala cat si din cea politica. Televiziunile de stiri vor continua sa fie mediul de informare favorit al populatiei aflate la varsta a treia, in schimb nevoia de a relationa cu generatia post-decembrista va motiva investitii semnificative in on-line. Ecosistemul comunicarii pe internet va fi puternic influentat de schimbarile politicilor comerciale ale Facebook. Este de asteptat o crestere atat a bugetelor alocate pentru social media de catre marile corporatii, cat si a celor dedicate comunicarii directe cu clientii pe site-urile proprii. Asa numitul „brand jurnalism” va deveni o optiune concreta in planurile de marketing si comunicare.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.