Categorii
42 de lucruri Business

7 lucruri de stiut ca sa devii antreprenor

Acesta este al treilea episod din seria „42 de lucruri pe care le-am invatat in 42 de ani”! Azi voi povesti despre experienta mea de antreprenor, care a inceput in anul 1990 cand eram „agent de vanzari” al colegilor de facultate care-si vindeau lucruri de prin casa cu scopul de a face rost de bani pentru discoteca. Mda, asa se numea clubul pe vremea aceea…

 

  1. Banii pierduti sunt doar taxa pentru „scoala vietii”

Da, am pierdut bani. Uneori multi, alteori mai putini. O data chiar foarte multi (pentru posibilitatile mele). Fireste, am avut reflexul de a-mi imagina ce as fi putut sa fac cu acei bani. Si totusi, de fiecare data m-am surprins mai degraba bucuros de experienta si de ce-am invatat din ea decat deprimat si jelind sumele sacrificate pe altarul antreprenoriatului.

 

  1. Orice antreprenor merita respect

Am cunoscut oameni care repara motoare, toarna beton sau insira cabluri electrice. Altii vand inghetata, construiesc mobila sau fac consultanta. Un singur lucru ii uneste: toti fac bani prin munca lor, cu ce le-a dat Dumnezeu – cap, maini, picioare si cate o inima mare. Nu au nevoie de cineva care sa le dea. Isi procura singuri ce au nevoie, isi intretin familiile, sunt ei cei care dau altora.

 

  1. Banii de start nu sunt cea mai mare problema

Este adevarat, nu oricine isi poate permite sa inceapa o afacere in stil mare. Insa, in ziua de astazi, fonduri sunt accesibile prin diverse metode: credite, business angels, fonduri de investitii sau clasicul PPP (parinti, prieteni si alti prosti). Daca ideea e buna, in timp se va gasi o cale pentru a o finanta. Daca e proasta, va ramane proasta indiferent cati bani investesti.

 

  1. Varsta nu este criteriul de baza

De multe ori, atunci cand ne gandim la antreprenoriat ne imaginam niste tineri americani care construiau ceva prin garajul parintilor. Dar marii antreprenori de succes nu sunt intotdeauna cei care au inceput de la varste fragede. De cele mai multe ori, sunt oameni trecuti de 35 – 40 de ani, care au avut sansa sa invete o meserie, un domeniu si niste metode la locul de munca iar apoi au ales sa perfectioneze si sa inoveze ceea ce au invatat pe cont propriu. Niciodata nu este prea tarziu.

 

  1. Antreprenoriatul nu este pentru oricine

E greu! E foarte frumos sa fii un om liber, propriul tau sef, dar este si extrem de solicitant. In plus, s-ar putea sa constati ca nu esti bun de sef nici macar pentru tine. Sau ca ai nevoie de un sef de-adevaratelea ca sa poti fi eficient. Iar facturile si costurile lunare care sunt de platit in timp ce tu nu incasezi, sau nu incasezi destul sunt o povara psihologica mai grea decat daca ai purta pe umeri oriunde te-ai duce un rucsac plin cu caramizi. Iar daca mai ai si angajati care-si cer drepturile salariale legale lunar si la data fixa, stresul e parte din programul zilnic inclusiv in timpul weekendului si al sarbatorilor legale.

 

  1. Ai nevoie de un business plan

Oricat de rudimentar ar fi el, orice activitate are nevoie de o proiectie financiara la inceput si de analize periodice pe parcurs. Altfel este ca si cum ai naviga pe ocean fara harta si busola. Sigur, exista sanse sa dai de pamant dintr-un noroc sau cine stie ce inspirtaie divina. Dar in 99% dintre cazuri vei sfarsi inecat. Am cunoscut oameni care s-au incapatanat sa persiste in greseala, impingand inainte o gaura si traind din incasari si imprumuturi, pentru ca la sfarsit sa iasa din afacere fortati si cu capul spart. Un business plan te poate scuti de o multime de neplaceri si iti poate arata daca e cazul sa continui sau trebuie sa iesi cat mai repede din aventura.

 

  1. Oportunitati exista intotdeauna

Sunt ca tramvaiele. Intotdeauna urmeaza alta si alta. Important este sa o gasesti pe cea care ti se potriveste. Nu orice idee buna va functiona pentru tine. Ci doar cea care se va impleti armonios cu cine esti, ce stii sa faci si pe cine cunosti. Asta nu inseamna sa astepti o viata intreaga varianta perfecta, precum fata mare pe cavalerul cu cal alb. Dar cu siguranta una dintre marile chei ale succesului este stiinta de a spune NU la momentul potrivit.

 

Nu-mi mai ramane decat sa va urez succes! Si nu uitati ca primul lucru de facut inainte de orice leu investit este business planul!

 

Acest articol face parte din seria „42 de lucruri pe care le-am invatat in 42 de ani”. Pana acum au mai aparut:

7 lucruri de stiut ca sa avansezi in cariera

7 lucruri de stiut despre stil

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.