Categorii
Business

CapitalTV: Joburile de viitor ale românilor

Ce joburi își mai aleg românii și cum sunt acestea plătite. Câte meserii va fi nevoie să învețe un om într-o viață.

Meseria e brățară de aur! În ce măsură mai este valabil vechiul proverb românesc? După desființarea școlilor profesionale, există un deficit din ce în ce mai mare de forță de muncă calificată. Pe de altă parte, însă, ofensiva automatizării și pătrunderea roboților colaborativi în fabricile românești este deja o realitate. Dacă în trecut era de ajuns să știi o meserie pentru a avea un loc de muncă toată viața, acum acest lucru nu mai este posibil. Piața muncii a devenit una extrem de dinamică. Un raport al World Economic Forum împreună cu Boston Consulting estimează că în următorii 8 ani, nu mai puțin de un milion de americani își vor pierde joburile actuale și vor avea nevoie de recalificare dacă vor dori să mai muncească vreodată.

Joburi disponibile în România

România traversează pentru moment o perioadă în care balanța din piața muncii este înclinată net în favoarea angajatului. În zona de Vest a țării și în București-Ilfov, șomajul este practic inexistent. Aici, numai cine nu vrea nu-și găsește un loc de muncă. Pe de altă parte, salariile depind în mare măsură de industria în care oamenii activează. Dacă salariul unui lucrător dintr-un call-center este în medie de 1.600 lei pe lună, un manager de proiect din industria IT poate să ajungă ușor la 9.500 lei pe lună, conform unui studiu realizat de Adecco Research. De altfel, nevoia de lucrători în IT este de așteptat să crească și în anii următori. Există însă și meserii pentru care există surplus de ofertă în țara noastră, un exemplu concret constituindu-l funcționarii de birou care sunt prea mulți.

Pe vremuri, era de ajuns să înveți o meserie. Să ieși la pensie din același loc în care ai muncit o viață nu părea deloc un scenariu de neimaginat. Astăzi, situația s-a schimbat radical. Piața este mult mai dinamică și unul dintre cele mai mari atuuri ale unui angajat estre acela de a fi capabil să-și schimbe foarte des locul de muncă.

Câte joburi va trebui să aibă un om într-o viață și cum să se pregătească pentru ele am aflat de la Florin Godean, Country Manager la Adecco și de la Daniel Stamin, Managing Director la Grundimpuls.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.