Categorii
Life

Cine sunt teroriștii ISIS și ce vor ei

Ultimele atentate de la Paris m-au făcut să caut să înțeleg mai multe despre mobilul criminalilor. Așa că am răscolit internetul în căutarea de surse credibile care să explice pe înțelesul omului ce se întâmplă astăzi în Siria și Irak și – mai ales – ce legătură are asta cu Europa.

Am găsit astfel o serie de două articole scrise de un fost agent MI6 care au prezentat lucrurile într-o formulă inteligibilă. Cine are răbdare poate citi articolele originale:

http://www.huffingtonpost.com/alastair-crooke/isis-wahhabism-saudi-arabia_b_5717157.html?utm_hp_ref=world

http://www.huffingtonpost.com/alastair-crooke/isis-aim-saudi-arabia_b_5748744.html

 

Pe scurt, iată ce am reușit să înțeleg eu din toată această nebunie!

 

Totul pleacă din secolul XVIII, din încercarea de a fi creată o singură doctrină care să lege toată lumea musulmană, foarte divizată. Iar responsabil de acestă mișcare este Muhammad ibn ʿAbd al-Wahhab – fondatorul Wahhabismului. Pe scurt, wahhabismul are la baza ideea că trebuie să existe „un singur conducător, o singură autoritate, o singură moschee” care să guverneze lumea. Iar reacția față de oricine se opune acestei idei este una singură: „moartea opozantului, violarea femeilor și confiscarea averilor sale”.

Ideea a prins foarte bine în special în rândurile unor triburi de beduini extrem de săraci care au ajuns să formeze o grupare militarizată care s-a numit Ikhwan (sau Akhwan). Această miliție a slujit sub Ibn Saud (sau Abdulaziz, cum este cunoscut în lumea Arabă), cel care avea să devină primul monarh și fondatorul Arabiei Saudite.

 

Ulterior, regii saudiți – inclusiv Ibn Saud – s-au dovedit a fi mai flexibili și mai puțin rigizi decât wahhabiștii cei ultrareligioși și dornici de „purificare” prin moartea tuturor celor care nu respectă doctrina lor. Iar mai târziu petrolul a menținut un echilibru relativ (în ciuda unor crime la nivel înalt) între comportamentul echilibrat și modernist al familiei regale saudite și dorințele puritane ale wahhabiștilor. Iar acest echilibru a fost cumpărat simplu, cu bani. Pe de o parte saudiții se umpleau de bani vânzând aur negru occidentalilor și mimând modernizarea statului, pe de altă parte donau sume uriașe de bani organizațiilor religioase ale wahhabiștilor care creau astfel prozeliți, mai întâi în lumea arabă și mai apoi în rândul musulmanilor de pe toată planeta.

 

Wahhabismul a constituit astfel o platforma religioasă permanentă pentru ridicarea unor lideri simpatizați și finanțați de foarte mulți șeici arabi. În ciuda faptului că aceste organizații nu au fost întotdeauna vizibile și violente, ele au existat permanent și au fost tolerate de Occident în schimbul petrolului. Abia odată cu Osama Bin Laden și a sa al-Qaeda, aceste grupări de tipul neo-Ikhwan au început să fie cunoscute publicului larg din zona occidentală. Iar ISIS este formula de astăzi.

 

Care este scopul organizației Statului Islamic? Să devină noii Emiri ai Arabiei. „Un singur conducător, o singură autoritate, o singură moschee”! Și să trimită la moarte pe toți cei care se opun acestui demers. Nu doar civilizația occidentală este în pericol. În fapt, victimele atentatelor din Vest sunt într-o anumită masură colaterale interesului primar al ISIS. O pedeapsă pentru cei care se bagă într-o luptă care privește în primul rând lumea arabă.

Inamicii principali ai neo-wahhabiștilor sunt în primul rând ceilalți musulmani care nu sunt de acord să se supună. Regele Abdulah al Arabiei Saudite este unul dintre dușmanii celor de la ISIS, nu numai pentru că a permis celor patru „școli” sunite să coexiste, dar a tolerat inclusiv „școala” șiită. Lucruri absolut intolerabile pentru înaintașii din Ikhwan, aflați sub influența filozofiei lui Abd-al-Wahhab care nu găsea decât o singură alternativă pentru toți cei de altă orientare religioasă: moartea! Iar simpatizanți și finanțatori ai celor de la ISIS se află inclusiv în sânul familiei regale saudite.

 

Câteva concluzii:

 

– Sărăcia, ieri cea a beduinilor nomazi din deșert convertiți în luptători islamiști, astăzi cea a tinerilor mahomedani de prin Vest care nu reușesc să se integreze în societate este cea care duce la radicalizare religioasă și violență în numele „purificării”.

 

– Liderii ISIS au învățat de la Bin Laden să lupte nu doar în Arabia, ci pe toată planeta. Mai ales că efectul ideologic este mult mai însemnat atunci când sunt loviți occidentali. Iar asta va face finanțatorii arabi să continue să verse bani în conturile rebelilor.

 

– Marea majoritate a refugiaților musulmani – pe care nu vrem să-i primim în Europa – fug de aceleași nenorociri care ne sperie și pe noi. Iar noi suntem destul de leneși și de ignoranți ca să credem că am putea să ne închidem granițele și să privim în altă parte în timp ce neo-wahhabismul va dispărea de la sine. Și odată cu el, terorismul. Ei bine, nu se va întâmpla!

 

orientul-mijlociu_harta

Later edit: Atașez aici și harta Orientului Mijlociu, ca să fie mai clar cum stau lucrurile. În plus, am adăugat și o altă hartă (circulă pe internet), care arată posibile dezvoltări ale granițelor statale din zonă. Este de remarcat la aceasta din urmă faptul că noua ordine arabă ar putea pune Statul Islamic pe poziția de deținător al teritoriilor sfinte, Mecca și Medina. De altfel, acesta este țelul cel mai probabil al liderilor ISIS.

 

Noul-Orient-Mijlociu-harta

 

Imaginea din ilustrația articolului reprezintă steagul Ikhwam-ului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.