Categorii
Life

Alegeri locale 2020 – ce nu s-a văzut la TV

Alexandru F. Ghiță, analist de date independent, explică dedesubturile alegerilor locale 2020 pentru noua serie de emisiuni online „D3SC1FR4T”

Episodul 1 din noua serie d3sc1fr4t, cu explicațiile lui Alexandru F. Ghiță

Bine v-am găsit la „d3sc1fr4t”, noua mea emisiune online pe teme economice. Sunt Claudiu Șerban și astăzi vă propun să ne uităm mai atent pe cifrele de la alegerile locale și să vedem dacă putem să înțelegem mai multe decât ce am văzut la TV.

Pentru asta, l-am invitat pe Alexandru Ghiță, analist de date independent, să ne explice mai exact ce a găsit pe site-urile autorităților. Alexandru propune de câteva tururi electorale încoace un set de date diferit de cele prezentate oficial. Acestea au fost rezervate până acum doar celor implicați în politică. Mai exact, putem să citim rezultatele alegerilor pe fiecare Unitate Administrativ Teritorială în parte, nu doar pe județ. Astfel, avem șansa să înțelegem mult mai exact care sunt preferințele electoratului la nivel național.

Am vrut să aflu mai întâi de ce au apărut atât de multe probleme cu numărarea voturilor:

> intervenție Alexadru F. Ghiță

Au existat destule suspiciuni privind corectitudinea rezultatelor, mai ales dinspre partea celor care au pierdut. Au aceste acuzații vreo bază reală?

> intervenție Alexadru F. Ghiță

Organizarea alegerilor locale a fost departe de succesul pe care cei de la putere au încercat să-l zugrăvească în presă. Ce ar fi de îmbunătățit ca să nu repetăm experiențele triste și la parlamentare?

> intervenție Alexadru F. Ghiță

Revenind la date: există o diferență între percepția pe care o oferă televiziunile și datele seci, prezentate la nivel de UAT-uri. În ce constă aceasta?

> intervenție Alexadru F. Ghiță

Și pentru că una dintre perspectivele interesante pentru emisiunea „d3sc1fr4t” se referă la antreprenoriat, am vrut să aflu și cum arată viața de free-lancera  lui Alexandru în această lume atât de încercată de pandemie și o criză economică iminentă.

> intervenție Alexadru F. Ghiță

Aici se încheie emisiunea „d3sc1fr4t” dedicată alegerilor locale, cu explicațiile oferite de Alexandru Ghiță. Hărțile cu rezultatele alegerilor la nivel de Unități Administrativ Teritoriale pot fi găsite pe blogul meu la adresa claudiuserban.ro

Să sperăm că până la parlamentare autoritățile vor găsi drumul către o mai bună organizare și o comunicare adecvată situației.

Între timp, vă invit să urmăriți în continuare producția mea independentă disponibilă online și să ținem legătura pe pagina mea de Facebook. La revedere!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.