România traversează o perioadă destul de bună din punct de vedere macro. În primele sapte luni ale anului 2018, ANAF a inregistrat cea mai bună performanță din istoria instituției. Banii colectați au fost cu peste un miliard de euro peste programul stabilit pentru acest an. Luna iulie a fost și ea cea mai bună de la începând de la înființareea ANAF din punct de vedere a veniturilor colectate. Suma respectivă s-a ridicat la 26,8 miliarde de lei. Iar depășirea planului a fost și ea una record, de 2,9 miliarde lei.
După toate probabilitățile, performanțele pozitive în materie de colectare ar putea să se mențină și în următoarele luni, astfel încât surplusul de un miliard de euro să se regăsească în cifre și la sfârșitul anului.
Rectificarea bugetară a venit și cu tăieri de costuri
Cu toate aceste rezultate pozitive, cheltuielile statului au crescut și ele într-un ritm amețitor, în special din cauza pensiilor și salariilor mărite. La recenta rectificare bugetară au fost necesare anumite rduceri de cheltuieli. Astfel, Administrației Prezidențiale i-au fost tăiate 12 milioane lei, din cele 57 alocate la începutul anului. Alți păgubiți au fost Ministerului Cercetării și Inovării care a rămas fără 122 milioane lei, Ministerului Energiei, minus 47 milioane lei și Ministerului Turismului, minus 17 milioane lei. Cel mai mare conflict generat de recenta rectificare se leagă însă de SRI, care a pierdut 113 milioane de lei, aproximativ 5% din bugetul alocat inițial pentru 2018.
La vești proaste, mai numărăm datoria externă a țării care crește în cifre absolute, odată cu dobânzile la care reușim să contractăm împrumuturi. Iar balanța comercială a țării este din ce în ce mai dezechilibrată, de la lună la lună, în ultimii doi ani.
Situația macro se reflectă în propriul nostru buzunar
Datele macro sunt importante pentru că ne ajută să vedem încotro se îndreptă economia. Daca suntem pe calea cea bună, avem șansa să simțim bunăstarea și în propriul buzunar. Dacă lucrurile merg rău, ne putem pregăti din timp pentru zilele negre care vor urma cu siguranță.
Profesorul de economie Dan Armeanu explică pentru CapitalTV situația macroeconomică a țării.