Categorii
Life

De ce a disparut Putin o saptamana

10 zile, 21 de ore si 20 de secunde s-a aflat Vladimir Putin in afara razei vizuale a publicului. Nu am numarat eu, ci ziaristii de la „Business Insider” care au scris un articol foarte interesant despre cauzele posible din spatele disparitiei temporare a liderului de la Kremlin.

„Era in Elvetia, ca i-a nascut gagica”, auzeam eu prin oras de cate ori indrazneam sa vorbesc despre asta la vreo mondenitate sau ceva. Asta era scenariul drag petrecaretilor. Apocalipticii considerau ca Putin se afla intr-un buncar si pregateste al treilea razboi mondial. Ipoteza cea mai credibila am aflat-o insa din articolul de la „BI” pe care il puteti citi aici. Respectiv, ca Putin a avut de sters niste urme pe care le-a lasat asasinarea lui Boris Nemtov, principalul lider al Opozitiei ruse.

Pe scurt, crima a fost decretata ca fiind una din ura, in niciun caz din motive de „contract”. In prealabil, Politia Federala ruseasca il identificase ca principal supect pe Zaur Dadayev. In plus, era clar pentru oricine ca omul care a tras cu pistolul de patru ori, noaptea, in intuneric, de la o distanta apreciabila si nu si-a ratat nici macar o data tinta este un profesionist desavarsit al armelor. Astazi, ca prin minune, Politia Federala anunta ca vorbim despre o crima izvorata din ura. Poate in cateva saptamani ni se va servi chiar ipoteza ca asasinul este fostul iubit al tinerei ucrainene cu care Nemtov se plimba pela Kremlin. Din gelozie! LOL

Mai trebuie spus ca Zaur Dadayev este fostul adjunct al lui Adam Delimkhanov. Delimkhanov este conducatorul gruparii paramilitare cecene formate de catre liderul Ramzan Kadyrov si varul acestuia din urma. (De unde si gluma care circula odata in mediul de afaceri: daca nu vrei sa faci ce-ti spunem, aducem un avocat cecen care sa te convinga!). Se pare ca asta a facut si Putin in timpul notabilei sale absente: a negociat cu niste avocati ceceni. Iar rezultatul a fost ca Ramzan Kadyrov a primit brusc vreo trei medalii de stat din partea Rusiei. In schimb, acesta si-a proclamat pe retelele de socializare eterna recunostinta si loialitate fata de „Vladimir Vladimirovich”.

Intre timp, investigatiile devenite deja neoficiale si inutile, duceau catre faptul ca asasinul real al lui Nemtov este asa numitul „maiorul Ruslan”. Foarte probabil, ar putea fi vorba despre Ruslan Geremeyev, nepotul lui Delimkhanov, seful gruparii paramilitare cecene. Nu e nimic de mirare, genul acesta de operatiuni sunt cu precadere afaceri de familie.

Am simtit nevoia sa scriu lucrurile astea deoarece mi se pare ca in Romania subiectul este mult prea des tratat cu nepasare. Iar asta este periculos, fiindca riscam sa intelegem foarte, foarte gresit situatia in care ne aflam din punct de vedere geo-strategic – adica cu riscuri de razboi, sa fie mai clar! – si cine se afla de partea cealalta a baricadei americane pe care ai nostri se incapataneaza s-o escaladeze din cand in cand beti, pe intuneric, pentru a face sexy cu ochiul baietilor blonzi care primesc ordine de la Kremlin. Metaforic vorbind, fireste.

Foto deschidere: Reuters / Sergei Karpukhin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.