Categorii
Business

Topul stirilor saptamanii trecute

Emisiunea Capital TV de saptamana trecuta a avut o durata mai scurta din cauza celebrului „Cap-de-Porc”, interlopul Clamparu, care a fost extradat din Spania si adus la Bucuresti. Prilej de „breaking news” la B1 si de scurtarea emisiunii mele. Prin urmare, pentru cei care urmareau Topul stirlilor saptamanii, iata-le aici in varianta scrisa.

 

1) CONSILIUL CONCURENTEI SUPRAVEGHEAZA PRETURILE LA ALIMENTE

Consiliul Concurentei vegheaza ca marii comercianti sa nu se inteleaga asupra preturilor. Odata cu reducerea TVA, exista tentatia pentru vanzatori de a se consulta intre ei asupra micsorarilor de pret care vor fi operate, in asa fel incat o parte din banii ramasi disponibili sa fie directionati catre cresterea profitului propriu.

Fireste, aceasta situatie nu ar fi in beneficiul populatiei. Am discutat pe larg in cadrul acestei emisiuni impreuna cu presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, care sunt masurile luate. (Gasiti inregistrarea aici!)

***

 2) ROMANIA, TINTA OFICIALA PENTRU ATACURILE RUSIEI

 Seful Statului major al armatei ruse, generalul Valeri Gherasimov, a avertizat că țările europene care vor găzdui elemente ale scutului antirachetă vor deveni ținte prioritare ale Rusiei. Premierul Victor Ponta a declarat că România nu va fi intimidată de ameninţările Marelui Urs.

Situatia nu este insa deloc roza. Mai ales in contextul in care fostul sef al SRI, George Maior, a destainuit faptul ca in 2013 au existat atacuri informatice asupra mai multor tari NATO printre care si Romania. „Tintele primare ale Rusiei rămân statele situate cel mai aproape de graniţele sale. Din acest punct de vedere, strategia lui Putin este evidentă: subminarea şi destabilizarea guvernelor alese democratic în ţările vecine, pentru a câştiga acolo influenţă politică, economică şi strategică” a explicat Maior.

***

1) ECONOMIA ROMANIEI VA CRESTE CU 2,7% IN 2015

Vestea buna a saptamanii vine insa de la Fondul Monetar Internaţional. Aceasta institutie a revizuit în creştere la 2,7% estimările referitoare la avansul economic al României în acest an, potrivit raportului World Economic Outlook publicat, saptamana aceasta. Initial, FMI estima o creştere de doar 2,4% pentru PIB-ul românesc în 2015. Pentru anul viitor, ultimele estimări prognozează că economia românească va înregistra un avans de 2,9%, mai mare decat 2,5% cat fusese prognozat anterior.

Cu alte cuvinte, institutia financiara de peste Ocean are incredere in performantele potentiale ale economiei romanesti. Sa speram ca sub acest optimist se ascund si ceva informatii concrete despre viitoare investitii americane care sa se aseze sub scutul anti-racheta. Mai ales ca razboiul economic si informatic cu Rusia incepe deja sa ne coste.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.